MENU
  • お料理Cuisine
  • 名物 小鯛の野崎焼きSpeciality NOZAKIYAKI
  • おせちOSECHI
  • お席についてAbout Seat
  • いただきますを考える会Think about ITADAKIMASU
日本料理 雲鶴
  • お料理Cuisine
  • 名物 小鯛の野崎焼きSpeciality NOZAKIYAKI
  • おせちOSECHI
  • お席についてAbout Seat
  • いただきますを考える会Think about ITADAKIMASU
日本料理 雲鶴
  • お料理Cuisine
  • 名物 小鯛の野崎焼きSpeciality NOZAKIYAKI
  • おせちOSECHI
  • お席についてAbout Seat
  • いただきますを考える会Think about ITADAKIMASU
  1. ホーム
  2. 名物 小鯛の野崎焼き

名物 小鯛の野崎焼き

Speciality:Nozaki Grilled Kodai

鯛と言えば最も骨が硬い魚の代名詞、そんな鯛が頭から尻尾まで骨が全く口に当たることなくお召し上がり頂ける当店の名物料理。硬い骨がほろりと崩れ、ウロコはサクッと身はしっとりとした仕上がり。また、ヒレはポリポリとした食感を楽しめます。

Sea bream is generally known for its amazingly hard bones. With our restaurant’s specialty dish, it is possible to eat the entire fish, bones and all, from head to tail, without injuring your mouth. Even the toughest bones break right down and the fish scales are crunchy, while the flesh is moist. You can also enjoy eating the crunchy fins.

野崎焼きの名前はたっぷりの菜種油を使って約7時間かけてゆっくりと焚くように火を入れることから命名しました。その昔、野崎観音がある大阪の大東市周辺では油を採るための菜種の栽培が盛んでその様子は歌舞伎や浄瑠璃、落語などにもしばしば描かれています。落語の「野崎詣り」では、一面の菜の花畑を見物をしながらお参りする道中、土手を歩いて詣でる人と川を船で行く人とがからかい合って口喧嘩に勝てば験がいいとされ、その様子が軽やかに噺されます。野崎と言えば菜種を連想するほど野崎詣りにとって菜種の景色は欠かすことのできないものでした。また、大阪料理の「始末のこころ」、良いものを全て使い切るこのお料理は、驚きと美味しさと大阪らしさが詰まった一皿です。

The name Nozaki-yaki (Nozaki grill) was given because the fish slowly roasted over a low flame for roughly seven hours, while being coated with generous amounts of Canola oil. In the olden days, the area around Daito city, know for Nozaki Kannon temple and located to the east of Osaka, was a prosperous Canola growing region. The Canola was cultivated for its oils. This scenery was often depicted in traditional performing arts like Kabuki, Joruri (a type of sung narrative with shamisen accompaniment) and Rakugo (traditional Japanese comedy). The Nozaki-mairi Rakugo performance is a light-hearted dialogue of an argument between a person visiting the temple while walking the banks of the river and enjoying the scenery of the Canola fields, and a person visiting by ship. It is said that winning a verbal argument between those visiting by ship and those visiting by land would bring the winner good luck. The name Nozaki immediately conjures up images of Canola, indicative of how integral the Canola scenery was to Nozaki-mairi.
Japanese cuisine, in particular, Osaka cuisine, is recognized as not being wasteful. In oder words, quality ingredients are used carefully and prudently. With our specialty dish, nothing goes to waste and one can truly say that it is a quintessentially Osakan dish, packed with surprises and wonderful flavor.

ご予約について

About reservation

完全予約制 (Reservation only)

080-1414-1967
(+81) -80-1414-1967

お電話にてご予約ください。

下記外部サイトよりご予約も可能です。(EN・中文)
You can also make a reservation through the external site below.


online reservation
在线预约

営業時間
Lunch : 11:30  – 14:00
Dinner: 17:30  – 22:00

定休日:不定期 (Irregular holidays)

住所
530-0043
大阪市北区天満1−18−17

1-18-17, Tenma,Kitaku, Osaka City, Osaka, Japan, 530-0043

Map
  • 特定商取引法に基づく表記
  • プライバシーポリシー

© 日本料理 雲鶴.